WordPress Veritabanı Optimizasyonu Nasıl Yapılır ? wp_options Optimizasyonu Detaylı Rehber

Herkese merhabalar bugün sizlere eski ve büyük veritabanına sahip web siteleri için önemli performans sorunlarına yol açabilen wp_options tablosunu nasıl optimize edebileceğinize değineceğiz. Wp_options tablosunu optimize etmek web sitenizin açılış hızını arttırabilir.

Veritabanı Performansını Arttırma

Wp_options tablosu sitenize ait tüm bilgileri içerir, yeni bir eklenti kurulduğunda veya bazı temalar da demo kurulduğun da bazı ayarlar buraya yazılır. Wp_options tablonuz da performans sorunlarına yol açan en büyük etken zamanla kurulup kaldırılan tema ve eklentilerdir, bu eklentiler kaldırılırken dosya olarak silinse de veritabanınızda kalmaya devam eder.

WordPress tablonuz da bulunan autoload değerleri zamanla bu şekilde birikir ve sitenizi yavaşlatır.

Bu işlemleri yapmadan önce veritabanı yedeğinizi almayın unutmayınız !

Gelin şimdi anlık olarak ne kadar autload değerine sahipsiniz adım adım öğrenelim :

1 – Phpmyadmin’e giriş yapalım.

2 – Veritabanımız seçelim ve tablolardan wp_options tablosuna tıklayalım.

3 – Menülerden SQL sekmesine tıklayalım

4 – Aşağıda vereceğimiz SQL sorgusunu açılan ekrana yapıştırın ve git tuşuna basın :

SELECT SUM(LENGTH(option_value)) as autoload_size FROM wp_options WHERE autoload='yes';
Eğer bu sql sorgusunda hata alıyorsanız muhtemelen wp_options tablonuzun ismi farklı olabilir, yapmanız gereken sorgu içerisindeki wp_options ismini kendi tablo isminizle değiştirmek.

5 – Sorgu sonucunda karşınıza böyle bir ekran gelicektir :



Görmüş olduğunuz üzere autload değerimiz 276.028 bu değer oldukça yüksek, şimdi ise buna sebep olan tabloları tespit edelim bunun için aşağıdaki sql sorgusunu az önce yaptığımız gibi aynı yere tekrar yapıştıracağız.

SELECT option_name, length(option_value) AS option_value_length FROM wp_options WHERE autoload=’yes’ ORDER BY option_value_length DESC LIMIT 15;

Bu sorgu ile en çok autoload kullanımı yapan 15 tabloyu listeleyeceğiz.

Karşınıza böyle bir ekran gelecektir, burada hangi tablonun ne kadar uzunluğa sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu örnekte _transient_merimag_customizer_options tablosu yaklaşık 157.330 uzunluğa sahip ve artık kullanmadığımız bir tema olduğu için burada bunu silebiliriz ancak silme işlemi içinde farklı bir koda ihtiyacımız var.

SELECT *
FROM `wp_options`
WHERE `autoload` = ‘yes’
AND `option_name` LIKE ‘%merimag%’

bu kod ile sorgulama yaptığımız da içerisinde temamıza ait tüm tablolarımızı görebilirsiniz, sizde eski temanızın veya eklentilerini adını ” LIKE ‘%merimag%’ ” bu kısımda değiştirerek ilgili tablolaları görebilirsiniz. Bunun ardından yapmanız gereken tek şey tablolarının tümünü seçip sil tuşuna basmak.

Bu temizliği yaptıktan sonra autoload değerlerimizi tekrar sorgulayalım.

Görmüş olduğunuz üzere başlangıçta 276.028 adet autoload sorgumuz vardı şuan ise bu sayı 105.704, bu şekilde veritabanımızı rahatlattık ve gereksiz değerleri ortadan kaldırdık.

Eski eklenti ve temalarını bu şekilde tespit edip kaldırarak WordPress sisteminiz de optimizasyonu yapabilirsiniz. Umarım bu makale web site performansınızı arttırma da yardımcı olmuştur.

Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz uygun fiyatlı WordPress teknik destek hizmetimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mail Aboneliği

Mail Listemize Katıl Yazılım, Wordpress, Web Tasarım İçerikleri İlk Sana Gelsin.

5 4 oy ver
Makale Puanlaması
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Teklif Al